Иван Френкев пред Райковци: В последния парламент сме предложили над 160 законопроекта със социална насоченост

Мар 26, 2021 СМОЛЯН Новини Избори 0 575

26.03.2021

Предизборната обиколка на кандидатите от листата на БСП за България продължи с разходка в кв.Райково в гр.Смолян.Емил Хумчев, Здравка Кавалова и Иван Френкев представиха програмата за управление на БСП и дискутираха наболелите проблеми на областния град. Както навсякъде, и тук основна тема бяха пенсиите. „35 години трудов стаж като учителка и накрая една мизерна пенсия, за кое по-напред да стигне?“ негодуваше пенсионерка.  „Сега ни подхвърлят едни 50лв като милостиня, а ние цял живот работехме за България“ добави друг райковец. 

„Гнева ви е справедлив. Не е нормално, хора, работили цял живот да получават пенсия под прага на бедност. Ето защо наш основен ангажимент е преизчисляване на пенсиите на всички пенсионери. Няма да е толкова скъпо, пари в бюджета има, Борисов ги раздава като бащиния на приближените си. БСП е последната партия,  която преизчисли пенсиите, от тогава 12 години всяка година правим подобни предложения, но управляващите гласуват против нас, на пук на хората. Ако получим подкрепата на хората, ще го направим отново“ - категоричен бе Емил Хумчев, втори в листата на БСП за България. 

„Логиката за преизчисляване на пенсиите е много проста. Първо, така е справедливо. Ако всяка година се преизчисляваха, за 12 години пенсиите щяха да бъдат на съвсем други нива и нямаше да има нужда от 50лв милостиня. Нека не забравяме, че тези допълнителни 50лв са само до изборите, след това ако Бойко е на кеф.  Второ, пенсионерите не държат парите в банка, не купуват яхта или къща в Барселона на любовницата – те пазаруват за себе си и за близките. С допълнителните пари към пенсиите се стимулира икономиката – кварталното магазинче, кафене, и тн. Така тези пари се превъртат през още няколко чифта ръце преди да стигнат отново до държавния бюджет. Това е колкото социална мярка, толкова и икономическа„ – обясни Иван Френкев и допълни „Естествено, че сте недоволни и разочаровани. През мандата на последния парламент сме предложили над 160 законопроекта със социална насоченост, с мерки за стимулиране на икономическата активност и за допълнително финансиране на инфраструктурни проекти в Родопите. Предложихме пари дори за пътя Смолян-Мугла, но отново и отново гласуваха против нас, против хората и техните проблеми.“

Разходката продължи през Кетевска махала и блоковете на Соколица. Кандидатите от листата на БСП за България раздаваха листовки и се спираха за откровени разговори. „През тези 4 години ние бяхме единственият защитник на обикновените хора и не робувахме на корпоративни интереси. Ето защо за разлика от нашите опоненти, ние можем да се разхождаме сред хората, без да се притесняваме от народната любов. Можем да ви погледнем открито в очите и да поискаме подкрепа на 4 Април с номер 4 в интегралната бюлетина. Убедени сме, че ще е получим, никой не е толкова глупав,за да бъде излъган четвърти път. “  - категорична бе Здравка Кавалова пред райковци.